RESEPI AYAM MASAK THAI
Bahan2:
1 Bawang putih
2. Bawang besar (hiris)
3. Daun limau purut (hiris kasar atau koyak)
4. Cili api
5. Cili hidup merah
6. Serai (diketuk)
7. Kunyit hidup
8. Ayam (Digoreng sebentar jgn garing sangat nanti keras)
9. Sos tiram dan sos tomato/cili
2. Bawang besar (hiris)
3. Daun limau purut (hiris kasar atau koyak)
4. Cili api
5. Cili hidup merah
6. Serai (diketuk)
7. Kunyit hidup
8. Ayam (Digoreng sebentar jgn garing sangat nanti keras)
9. Sos tiram dan sos tomato/cili
Cara2:
Kisar atau tumbuk bawang putih, cili api, cili
hidup dan kunyit hidup.
Tumis bahan yg dikisar bersama serai hingga pecah
minyak dan naik bau.
Masukkan satu sudu makan sos tiram dan sos
cili/tomato (ikut selera masing2) ke dalam bahan yg ditumis tadi.
Masukkan daun limau purut dan bawang yg dihiris
tadi kedalam tumisan tadi.
Gaul rata sebentar selama 5minit dan masukkan
garam dan serbuk perasa (ikut suka)
Masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaul
sebati
Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas dan ulam timun dan sambal belacan
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment