PHAT-PHET IKAN KELI ALA THAI
____________________________________________
____________________________________________
Bahan-Bahan:
[A]
5 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
sedikit kunyit hidup
4 batang serai (dihiris halus)
1\2 sudu lada hitam
cili api (ikut suka)
sedikit belacan 1\2 kg ikan keli
kunyit
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
minyak
1\2 cawan air asam jawa
Beberapa helai daun limau purut
5 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
sedikit kunyit hidup
4 batang serai (dihiris halus)
1\2 sudu lada hitam
cili api (ikut suka)
sedikit belacan 1\2 kg ikan keli
kunyit
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
minyak
1\2 cawan air asam jawa
Beberapa helai daun limau purut
[B]
1\2 kg ikan keli
kunyit
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
minyak
1\2 cawan air asam jawa
Beberapa helai daun limau purut
1\2 kg ikan keli
kunyit
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
minyak
1\2 cawan air asam jawa
Beberapa helai daun limau purut
Cara:
Tumbuk bahan-bahan [A] dengan lesung sampai hancur.
Potong ikan keli beberapa kerat dan kelar-kelarkan. sapukan sedikit kunyit kemudian goreng separoh garing. Angkat dan toskan.
Tumis bahan yang di tumbuk tadi, kacau seketika sampai naik bau dan garing sedikit.
Masukkan air asam jawa, garam, gula dan daun limau purut.
Tambah air jika ingankan banyak kuah
Tambah air jika ingankan banyak kuah
Letak ikan yg telah digoreng tadi ke dalam pinggan hidangan kemudian curahkan kuah keatasnya dan boleh lah dihidang.
Cadangan Hidangan:
Masakan ini amat popular kat thailand. Ia boleh dimakan bersama nasi, pulut, ketupat atau lemang.
Tambahan:
Bahan-bahan juga boleh di kisar tetapi saya lebih suka tumbuk kerana rasanya lebih enak. Kalau nak kisar pastikan serai dimasukkan diakhir sekali supaya tidak terlalu hancur.
Ikan keli boleh juga diganti dengan ayam atau itik serati yg direbus dan dimasukkan air rebusan kedalam tumisan. Belut juga boleh.
Ikan keli boleh juga diganti dengan ayam atau itik serati yg direbus dan dimasukkan air rebusan kedalam tumisan. Belut juga boleh.
Cubalah sis. Sedap!
Comments
Post a Comment