Udang masak Sweet Sour

Bahan-bahan
  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 250g gula pasir
  • 1/2 biji nenas
  • 1/2 kg udang putih/galah (jangan guna udang harimau)
  • Garam, air dan minyak masak
Cara-cara
  1. Bawang besar, bawang putih & nenas dipotong dadu.
  2. Siang udang, buang janggut.
  3. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar & putih sampai naik bau.
  4. Masukkan gula, kacau sampai cair dan keperangan.
  5. Masukkan nenas, kacau & tunggu sampai jus nenas keluar separuh (lebih kurang 10 minit dengan api sederhana). AWAS... Rasa dulu sebelum letak garam (sebab bahan-bahan yang tersebut biasanya sudah cukup dari segi rasa...cuma tambah sikit saja garam tu).
  6. Masukkan udang, gaul sebati & angkat lepas 7 minit.
  7. Letak daun ketumbar sebagai hiasan. Selamat mencuba.

Comments

Popular posts from this blog

Ikan Panggang Bangkok